В последните десет години икономистите нямаха особени основания за оптимизъм

...
 В последните десет години икономистите нямаха особени основания за оптимизъм
Коментари Харесай

Очакват ли се по-рискови инвестиции в имоти в идните години?

 В последните 10 години икономистите нямаха особени учредения за оптимизъм за вероятностите в дълготраен проект. Но 2018 година демонстрира признаци на разведряване, а подобряването на стопанската система в целия свят изкушава вложителите да обмислят по-рисковани тактики, написа консултантската компания Knight Frank.
Това обаче не значи, че няма облаци на хоризонта. В най-развитите стопански системи лихвените проценти се чака да порастват, макар че вложителите могат да смекчат последствията, като се насочат към активи с по-висока рентабилност. В кратковременен проект рисковете през днешния ден са управляеми, а не систематични, като основават среда, която ще притегли повече капитал на пазара, отбелязва консултантската компания.

Възстановяване на международната стопанска система

Прогнозите за международната стопанска система са за мощен напредък тази година, като МВФ предвижда, че международният БВП ще нарасне с 3,9% през 2018 година по отношение на междинното ниво от 3,4% в последните 10 години. Това подхожда на мнението, че 2017 година е сложила началото на цикъла на напредък за международната стопанска система след забавянето през 2015 и 2016 година, когато ниските цени на горивата засегнаха нововъзникващите пазари.

Растежът обаче няма да се популяризира по равно, защото новият цикъл е на разнообразни стадии в обособените елементи на света. Според прогнозите ще станем очевидци на големи разлики сред другите ноновъзникващи пазари. Очаква се Латинска Америка да реализира растеж от едвам 2% през 2018 година, което е под нивото от 2,5% за развитите стопански системи.

За сметка на това нововъзникващите стопански системи в Азия евентуално ще отбележат растеж от 6,5%, защото страни като Китай и Индия не престават да се модернизират.

Китай и Индия

Има учредения за оптимистични прогнози за нововъзникващите пазари в Азия. През 2017 година Индия трябваше да се пребори с някои разрушителни сили като отдръпването на някои банкноти и въвеждането на нов налог върху стоките и услугите. И двете ограничения ще имат модернизиращ резултат в дълготраен проект.

В Китай президентът Си Дзинпин резервира поста си, а натискът върху юана отслабна. Освен това и двете страни оказват огромно влияние върху растящата цифрова стопанска система. В някои аспекти Китай наподобява изпреварва западните страни в последната вълна на електронната търговия и мобилните приложения.

В резултат на това Китай и Индия би трябвало да дават благоприятни условия за вложителите в парцели през 2018 година, макар че обичайно двата пазара са доминирани от локални пари.

Развити или нововъзникващи стопански системи?

Но интернационалните вложители в парцели евентуално ще останат съсредоточени върху развитите стопански системи през 2018 година, макар че МВФ предвижда релативно невисок напредък на развитите страни. Но въпреки всичко би трябвало да се означи, че това е разгръщане от висока база. В доларово изражение растеж на Брутният вътрешен продукт от 2,5% в развитите стопански системи значи надалеч повече пари, в сравнение с 6,5% в нововъзникващите стопански системи в Азия.

Освен това повече азиатски пари навлизат на световните трансгранични имотни пазари и нормално вложителите се стремят към отделяне от Азиатско-тихоокеанския район. Развитите стопански системи са привлекателни и с помощта на по-високото равнище на бистрота на пазарите си и свободното придвижване на капитали.

Растящи лихви

Но изменящата се лихвена среда в развитите стопански системи може да насърчи вложителите да се запитат дали би трябвало да купуват първокласни парцели или да ги основават посредством предприемачество или ръководство на активи.

Пазарите направиха промяна и доходността по държавните облигации набъбна при започване на 2018 година, защото вложителите признаха, че ерата на извънредно разхлабената парична политика е към края си.

Доходността по десетгодишните американски държавни облигации стартира през 2018 година на равнище от 2,5%, само че доближи 3% към края на април. Водят се диспути за това какъв брой бързо централните банки ще покачат лихвите и до какво равнище, само че никой не оспорва обстоятелството, че дълготрайната траектория е възходяща.

На този декор вложителите евентуално ще потърсят по-висока възвръщаемост и активите с ниска рентабилност може да се сметнат за по-непривлекателни, в случай че купувачът не търси опазване на благосъстоянието.

Вниманието може да бъде ориентирано към градове като Лондон, където пазарът евентуално надцени равнището на политически риск.

Накратко, 2018-та е година, в която международната стопанска система е напът да реализира мощен напредък и това ще изисква от вложителите да бъдат по-проактивни в тактиките си.

На фона на растящите лихви вложителите би трябвало да опитват с нови пазари, разнообразни местоположения и да се развиват с внимание към новите трендове при наемането на нови площи като еластичност. Икономиката ще даде благоприятни условия за напредък, само че вложителите би трябвало да положат старания да ги открият.
По публикацията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Евгения Маринова
 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР